Hoppa till huvudinnehåll

Kontorslayout

En bra kontorslayout är avgörande för att skapa en funktionell arbetsplats. Det finns många olika typer av layouter att välja mellan - hitta inspiration i våra exempel nedan.

3D-planritning av ett kontor med trädgård
RoomSketchers programvara för kontorsplanering

Skapa kontorslayouter med vår lättanvända app

Kontorets utformning är en viktig faktor som påverkar hur de anställda kan utföra sina uppgifter. Innan ni bestämmer er för hur kontoret ska se ut behöver ni fundera på vilka mål ni har med kontorsplaneringen. När målen är på plats bör dessa ställas mot vilken typ av uppgifter de anställda utför, deras behov av interaktion med varandra och kunder, samt stödfunktionernas tillgänglighet. Med en app som RoomSketcher är det enkelt att göra detta för att skapa ert drömkontor.

Olika slags kontorslayouter

Idag finns många olika typer av kontorslayouter som kan stödja olika arbetsstilar och verksamhetsbehov. Ta en titt på några exempel nedan - samtliga är skapade med RoomSketcher-appen.


3D-foto av ett kontor med bokstavsdekoration

Traditionella kontor

En traditionell kontorslayout består av enskilda “inbyggda” kontor, vilket innebär att de är permanenta eller halvpermanenta. Denna kontorsform kombinerar separata kontor och mötesrum med ett mer öppet område där man kan ta emot kunder.

3D-planritning för kontor med bås i grupper

Layout för kontor med bås

En kontorslayout med kontorsbås är en typ av öppen planlösning där arbetsutrymmena skapas med hjälp av skiljeväggar på tre sidor för att bilda ett "bås". Denna typ av arbetsutrymme är mer utrymmes- och kostnadseffektivt jämfört med inbyggda kontor. Den används vanligtvis i kombination med inbyggda mötesrum och privata kontor.

3D-foto av kontorsplanering för arbetsrum

Kontor med låga skiljeväggar

En kontorslösning med låga skiljväggarr är en modernare version av kontor med bås, där höjden på skiljeväggarna runt arbetsplatserna är lägre. På så sätt får man mer ljus i rummet och det är också lättare för de anställda att interagera med varandra. Liksom ett kontor med bås kan det även omfatta inbyggda mötesrum och kontor, ifall det finns behov av mer avskildhet.

Exempel på kontorsplanering i blå toner

Teambaserad layout

En teambaserad layout delar in de anställda utifrån teamtillhörighet. Ytan som varje grupp förfogar över utformas utifrån vilken typ av arbetsuppgifter som ska utföras. Ytan innehåller ofta individuella arbetsstationer och ett gemensamt utrymme för samtal och diskussion. Detta minskar behovet av mötesrum.

Kontorsdesign av arbetsrum med starka färger i gult och orange

Öppen planlösning

På ett kontor med öppen planlösning har man helt avskaffat rum och avskilda ytor. I stället skapas och definieras arbetsområden med hjälp av möbler. Skrivborden kan ställas upp sida vid sida för att skapa "öar" eller så kan de ersättas med bord som rymmer flera personer. Bord och loungemöbler används för att skapa informella mötes- och samarbetsytor. De stora fördelarna med den här typen av kontor är att de är mycket flexibla och lätta att expandera, minska och göra om.

2D-planritning av kontor, med etiketter

Kontor med hybridlösning

Hybridkontoret är en av de nyaste kontorsformerna. Det kombinerar delar av alla ovanstående kontorsstilar utifrån företagets behov. Tänk dig att ni skapar er planritning för kontoret som om ni hade en meny att välja ifrån, och valde olika miljöer för olika behov. Tack vare nya, innovativa kontorssystem är detta fullt möjligt, och dessutom lättare än någonsin.

3D-planritning av layout för ett kontor för coworking

Kontorslayout för co-working

Co-workingkontor är en av de stora arbetsplatsinnovationerna under detta århundrade. De ger dig tillgång till alla aspekter av ett modernt kontor utan att du behöver skapa det själv. I stället betalar du en månadsavgift för att bli medlem. Det är bara att logga in och hitta en arbetsplats eller en plats i loungen. Liksom ett hybridkontor erbjuder co-workingkontor en rad olika arbetsutrymmen - allt ifrån öppna loungeområden till privata kontor och mötesrum.

Design för ett mysigt hemmakontor

Hemmakontor

Hemmakontor är populärare än någonsin, i och med att det har blivit enklare för många att jobba hemifrån. Även ett hemmakontor kräver lite planering när det gäller layout, för att göra det till en plats där du kan vara både effektiv och produktiv.

Vill du ha mer inspiration till ert kontor?

Ta del av planritningar och designidéer för olika slags kontor - alltifrån rymliga, kommersiella kontor till mysiga hemmakontor.

Redo att upptäcka RoomSketcher?