Hoppa till huvudinnehåll

Kontorsidéer

Är du på jakt efter idéer som kan inspirera din kontorsinredning? Nedan hittar du några av våra favoritidéer för kontorsdesign, som skapats med RoomSketcher Appen.

RoomSketcher idéer för coworking
Kontorsplanering, färgglada 3D-foton

Använd färg för att förstärka varumärket

Färg är ett mycket effektivt sätt att piffa upp kontorsinredningen, men var lite försiktig - en del färger kan nämligen uppfattas som störande. Vår favoritidé är att välja en huvudfärg för att skapa en fokuspunkt. Ett sätt kan vara att använda sig av färgerna i företagets logotyp, som ett sätt att stärka varumärket. En annan idé är att använda färg eller tapeter för att skapa en accentvägg. Lägg till iögonfallande möbler eller belysning i en rolig färg. Lek med färgerna på golv och mattor för att skapa mönster, avgränsningar eller gångar för att skapa ett intressant inslag i konferensrum, mötesrum och korridorer.

Kontorsdesign för öppen planlösning med inomhusväxter

Skapa ett grönt kontor

En av våra favoritidéer är skapa gröna kontor, genom att låta naturen flytta in på arbetsplatsen. Många kontorsbyggnader är omgivna av andra byggnader, och det kan vara svårt att få en glimt av grönska under sin arbetsdag. Detta är synd, eftersom det har visat sig att grönska i form av träd och växter lugnar sinnet och ger en känsla av välbefinnande.

Ett "inomhuslandskap" har en ljudabsorberande effekt och bidrar till bättre luftkvalitet. Gröna bladväxter, gröna väggar och stora lövträd är alla bra alternativ för ljudabsorption. För att hitta rätt växter för ert kontor - kontakta gärna någon som har specialiserat sig på inomhuslandskap. Då får ni hjälp att göra rätt val och att ta fram en plan för skötsel och underhåll av företagets växter.

3D-planritning av ett delat kontor i mörka färger

Den traditionella kontorslayoutens återkomst

Det råder ingen brist på kontorsidéer, men hur vet du vilka som passar bäst för ert kontor? Många företag talar till exempel om för- och nackdelar med öppna kontorslandskap. Vissa säger att de är bullriga, svåra att fokusera i och minskar produktiviteten, medan andra menar att en öppen planlösning ger arbetsplatsen energi och ökar samarbetet. Våga strunta i trender, och fundera över vad som behövs för ert företag och dem som jobbar där. Om tystnad och fokus är avgörande för arbetet, var inte rädd för att återgå till en mer traditionell, sluten kontorslayout. Ett slutet kontor med ett par inbjudande fåtöljer och bokhyllor kan skapa en bekväm arbetsplats som känns som hemma. Den här typen av kontor kan vara att föredra när man har många kundmöten i sitt arbete, och behöver avskildhet. Här kan du läsa mer om olika typer av kontorslayouter.

Kontor i kommersiell design

Se över arbetsplatsen

Uppfattningen om den optimala arbetsplatsen har förändrats mycket under senare år. Många arbetsuppgifter kan numera utföras på många olika platser - vid ett skrivbord, på en bekväm plats i en lounge, på ett kafé eller till och med hemifrån. Internet och WiFi har öppnat upp för en rad nya sätt för oss att arbeta. För att ta reda på vilka typer av arbetsutrymmen som är bäst lämpade för ert företag bör ni utgå från antalet anställda. Se till att även räkna in den förväntade tillväxten, i synnerhet om företaget växer snabbt. I sinom tid kan personalstyrkan delas upp i avdelning och team. Behoven hos dina team och avdelningar kan skilja sig mycket från varandra. Prata med dina chefer, teamledare och anställda för att få en bättre förståelse för deras behov och skapa en arbetsplats som är skräddarsydd för dem. Var inte rädd för att blanda olika typer av arbetsplatser för att skapa ett hybridkontor som passar just ert företag.

Layout av kontorsplanritning i 3D

Gör det möjligt för folk att mötas

Vårt sätt att genomföra möten har utvecklats och fortsätter att utvecklas, men det funktionella behovet av att träffas, samarbeta och utbyta idéer kommer sannolikt fortsätta vara en viktig del av det moderna kontoret. När ni planerar er kontorsinredning är det viktigt att veta vilka typer av möten som äger rum hos er. Se först på era mötesbehov rent generellt. Har ni till exempel regelbundna möten med hela kontoret? Kika sedan på avdelningens, teamets och individens mötesbehov. Era mötesbehov kan vara ganska enkla, eller så kanske ni upptäcker att det finns en rad olika mötesstilar som kräver olika typer av mötesutrymmen. Förutom mötesrum med stängda dörrar kan ni göra plats för enstaka sittplatser eller bord i barhöjd för spontana, informella möten. Genom att tillhandahålla en mängd olika mötesutrymmen minskar behovet av att boka ett konferensrum och uppmuntrar till mer interaktion och samarbete.

Idéer för förvaring på kontor; kapprum

Bättre utrymmen för era stödfunktioner

Utrymmen för stödfunktioner kan vara allt från reception, väntrum och kopieringsrum till förvaringsutrymmen, pentry och personalmatsalar. Kontorets stödfunktioner spelar en avgörande roll för att våra arbetsdagar ska bli effektiva - ändå glöms de ofta bort när kontorsplaneringen görs. Undvik det misstaget, genom att ta hjälp av berörd personal för att skapa en lista över företagets behov av kontorsstöd. Sitt sedan ner tillsammans och brainstorma för att komma på kreativa kontorsidéer som kan täcka behoven. Har ni exempelvis ytterkläder och väskor som tar upp onödig plats av arbetsytan? Skapa ett inbjudande kapprum med skåp och en plats för att byta skor.

Kontorsdesign med arbetsyta, café och pausrum

En plats där man kan ta en paus

Det finns många sätt att satsa på ett ökat välbefinnande hos personalen. Många skapar loungeområden och pausrum för att ge de anställda en plats att ta en paus mellan arbetsuppgifterna. I takt med att caféer och fik blir alltmer populära som ställen att sitta och arbeta på, satsar många företag på att göra sina egna köksavdelningar mer inbjudande och informella. Det har också blivit vanligt med rekreationsutrymmen där de anställda kan koppla av eller spela spel som biljard, pingis och schack. Studier har visat att pausrummen på kontoret bidrar till att minska stress, öka teamkänslan och att de anställda utvecklar starkare band till varandra.

Vill du ha mer inspiration till ert kontor?

Ta del av planritningar och designidéer för olika slags kontor - alltifrån rymliga, kommersiella kontor till mysiga hemmakontor.

Redo att upptäcka RoomSketcher?