Vad är en situationsplan, och hur skapar man en sådan?
Skapa en situationsplan med hjälp av vårt smarta program, för att visualisera fastigheten och den omgivande tomten.
Vad är en situationsplan?
En situationsplan är en ritning som visar hur en fastighet eller en "plats" ser ut. En situationsplan omfattar ofta byggnadernas placering samt utomhusfunktioner såsom infarter och gångvägar. Dessutom visar situationsplaner ofta anlagda områden, trädgårdar, simbassänger, vatten, träd, terrasser med mera. Ritningarna kan vara storskaliga och visa hela tomter med byggnader på platsen, eller i mindre skala för att planera en trädgård eller bakgård.
Vad är nyttan med situationsplaner?
Situationsplaner är en viktig del i arbetet för trädgårdsdesigners och landskapsarkitekter för att skapa layouter och visa ändringar av en fastighet.
De är också väldigt användbara vid marknadsföringen av fastigheter för att visa hela fastigheten, inklusive viktiga utomhusfunktioner. Med hjälp av situationsplanen kan potentiella bostadsköpare få en uppfattning om fastighetens storlek, skala och orientering, på ett mer omfattande sätt än vad som kan fås med enbart foton.
Skillnaden mellan en situationsplan och en planritning
Skillnaden mellan en situationsplan och en planritning är att en situationsplan visar alla strukturer på en fastighet eller ett markområde, medan en planritning illustrerar en byggnads inre utformning.
Både situationsplaner och planritningar är användbara för att presentera en fastighet, men situationsplanerna har den extra fördelen att de även omfattar den omgivande marken och tomten.
Olika typer av situationsplaner
Det finns tre typer av situationsplaner som är användbara för fastigheter, landskapsdesign och ombyggnads- och renoveringsprojekt.
Situationsplaner i 2D
En situationsplan i 2D ger en tydlig överblick över fastighetens utformning. Den kan vara i form av ett enkelt svartvitt diagram, eller färgkodad för att visa olika landskapselement, t.ex. grönområden eller asfalterade områden.
Situationsplaner i 3D
En situationsplan i 3D är en 3D-rendering i fullfärg av din landskapslayout. Situationsplaner i 3D gör det enkelt att förstå och visualisera hur landskapet faktiskt ser ut, inklusive detaljer som strukturer, material, planteringar med mera.
Visualisera dina situationsplaner i 3D
Ge liv åt dina situationsplaner och trädgårdslayouter med Live 3D! Ta en virtuell rundtur i fastigheten i 3D.
Så skapar du en situationsplan
Det finns två enkla sätt att skapa situationsplaner - antingen använder du ett DIY-verktyg för planritningar, eller så beställer du ritningar från en ritningstjänst.
Skapa själv med ett program för planritningar
Du kan enkelt skapa ritningar själv, med hjälp av ett program för planritningar, och du behöver inte vara proffs för att skapa högkvalitativa ritningar. Du behöver oftast inte investera mer än ca 10 minuter av din tid för att lära dig programmet - sedan kan du skapa ritningar på nolltid.
Beställ situationsplaner från en ritningstjänst
Om du har en befintlig blåkopia eller skiss över platsen eller fastigheten, kan du använda en ritningstjänst för att få en professionell situationsplan. Skicka bara in skissen, så är planritningen klar nästa arbetsdag. De bästa tjänsterna erbjuder en lösning där du enkelt kan redigera även den slutliga planen.
Så tyder du symbolerna i en situationsplan
För att göra det lättare att läsa en situationsplan kan det vara bra att känna till några standardsymboler för situationsplaner.
Växter
Det är lätt att känna igen växter i en situationsplan, vilket framgår av bilden.
Staket
Du kan hitta eventuella staket i ritningen genom att leta efter en tunn rektangel på en linje, där botten av rektangeln är tjockare.
Mått
Du kan enkelt anpassa hur måtten ska visas på dina ritningar.
Kompass
Kompassymbolen visar åt vilket håll norr är.
Pergola
Symbolen för en pergola på en situationsplan i 2D ser ut som ett rutnät.
Parasoll
Parasollet har en åttakantig form på en situationsplan.
Vanliga frågor om situationsplan(FAQ):
En situationsplan är en ritning som visar planen för hur en fastighet ser ut sett från ovan.
Situationsplanen bör innehålla följande element för att vara informativ:
- Översiktskarta: En översiktlig avbildning av hela fastigheten och dess omgivningar.
- Hus: En visuell representation av själva huset, inklusive byggnadsform, rumslig fördelning och placering på fastigheten.
- Markanvändning: Markering av hur området används, som bostadsområde, trädgård eller andra funktioner.
- Vägar och uppfarter: Indikation av befintliga vägar och uppfarter, med dimensioner och namn om sådana finns.
- Träd och växtlighet: Symboler som representerar träd, buskar och annan växtlighet på tomten.
- Parkeringsplatser: Markering av parkeringsområden och antalet parkeringsplatser om det är tillämpligt.
- Terrängen och marknivå: Angivelse av marknivåer, lutningar och eventuella terrängfunktioner.
- Avstånd och gränser: Klara markeringar av fastighetsgränser och exakta avstånd till omkringliggande objekt eller vägar.
- Symbolförklaring av de symboler som används på planen.
- Mätningar och skala: Inkludering av noggranna mätningar och skala för att möjliggöra korrekt avståndsbedömning.
Med hjälp av en planritnings-app som RoomSketcher är det enkelt att rita situationsplaner. Börja med att rita ytterväggarna för de byggnader som du vill ha med på ritningen. Använd mätverktyg för att se till att du får byggnaderna på rätt avstånd från varandra. Rita sedan upp den yttre tomtgränsen. Därifrån jobbar du dig vidare genom att lägga till uppfarter, terrasser osv.
Om du använder RoomSketcher-appen hittar du massor av tips och tricks om hur du skapar din situationsplan i 2D i den här hjälpartikeln.
Det bästa programmet är lättanvänt och ger tillgång till filmklipp och instruktionsvideor som gör att det är enkelt att komma i gång. Du bör kunna producera högkvalitativa situationsplaner i 2D och 3D, samt skapa detaljerade 3D-visualiseringar.
RoomSketcher-appen används av husbyggare, fastighetsutvecklare och arkitekter över hela världen för att skapa detaljerade ritningar.
En situationsplan i samband med bygglov är en nödvändig dokumentation som krävs för att ansöka om och beviljas bygglov. Denna plan innehåller specifik information som behövs för att bedöma och godkänna ett byggprojekt. Situationsplanen för bygglov är en central del av ansökningsprocessen och hjälper bygglovsmyndigheter att utvärdera projektets överensstämmelse med lokala byggnadsregler och zonbestämmelser. Det är viktigt att planen är tydlig och detaljerad för att underlätta granskningen och beviljandet av bygglovet. RoomSketcher är ett perfekt program för att skapa en tydlig och detaljerad situationsplan när du ansöker om bygglov.
A: Skalan på en situationsplan varierar beroende på projektets storlek. Stora ritningar är vanligtvis i skala 1:500 eller 1:200. En mindre situationsplan kan kräva en större skala, till exempel 1:100 eller till och med 1:50.
En situationsplan som skapats med RoomSketcher kan visas och delas på flera sätt. Exempelvis genom online delning, att exportera en bildfil eller PDF-fil, att inbädda den på en webbplats genom att använda inbäddningskod eller så kan du skriva ut din situationsplan i fysisk form om det behövs.
Oavsett vilket sätt du väljer att dela din situationsplan på, kommer RoomSketcher att ge dig verktygen för att göra detta på ett bekvämt och användarvänligt sätt.
Situationsplan exempel
Här har vi samlat gott om situationsplan exempel som du kan få idéer ifrån och inspireras för ditt arbete med situationsplaner. Varje exempel innehåller 2D, 3D eller 360 graders vy. Våra situansplan exempel inkluderar hur, lägenheter, bakgårdar, kommersiella fastigheter, med mera.