Hoppa till huvudinnehåll

Vad är en situationsplan, och hur skapar man en sådan?

Skapa en situationsplan med hjälp av vårt smarta program, för att visualisera fastigheten och den omgivande tomten.

Programvara för områdesplaner

Vad är en situationsplan?

En situationsplan är en ritning som visar hur en fastighet eller en "plats" ser ut. En situationsplan omfattar ofta byggnadernas placering samt utomhusfunktioner såsom infarter och gångvägar. Dessutom visar situationsplaner ofta anlagda områden, trädgårdar, simbassänger, vatten, träd, terrasser med mera. Ritningarna kan vara storskaliga och visa hela tomter med byggnader på platsen, eller i mindre skala för att planera en trädgård eller bakgård.

Stor områdesplan i 3D

Vad är nyttan med situationsplaner?

Situationsplaner är en viktig del i arbetet för trädgårdsdesigners och landskapsarkitekter för att skapa layouter och visa ändringar av en fastighet.

De är också väldigt användbara vid marknadsföringen av fastigheter för att visa hela fastigheten, inklusive viktiga utomhusfunktioner. Med hjälp av situationsplanen kan potentiella bostadsköpare få en uppfattning om fastighetens storlek, skala och orientering, på ett mer omfattande sätt än vad som kan fås med enbart foton.

Situationsplan i 3D med trädgård

Skillnaden mellan en situationsplan och en planritning

Skillnaden mellan en situationsplan och en planritning är att en situationsplan visar alla strukturer på en fastighet eller ett markområde, medan en planritning illustrerar en byggnads inre utformning. 

Både situationsplaner och planritningar är användbara för att presentera en fastighet, men situationsplanerna har den extra fördelen att de även omfattar den omgivande marken och tomten. 

Olika typer av situationsplaner

Det finns tre typer av situationsplaner som är användbara för fastigheter, landskapsdesign och ombyggnads- och renoveringsprojekt.


Områdesplan i 2D med landskap och pool

Situationsplaner i 2D

En situationsplan i 2D ger en tydlig överblick över fastighetens utformning. Den kan vara i form av ett enkelt svartvitt diagram, eller färgkodad för att visa olika landskapselement, t.ex. grönområden eller asfalterade områden.

Områdesplan i 3D av bostadsområde

Situationsplaner i 3D

En situationsplan i 3D är en 3D-rendering i fullfärg av din landskapslayout. Situationsplaner i 3D gör det enkelt att förstå och visualisera hur landskapet faktiskt ser ut, inklusive detaljer som strukturer, material, planteringar med mera.

Situationsplan i 3D med trädgård

Visualisera dina situationsplaner i 3D

Ge liv åt dina situationsplaner och trädgårdslayouter med Live 3D! Ta en virtuell rundtur i fastigheten i 3D.


Så skapar du en situationsplan

Det finns två enkla sätt att skapa situationsplaner - antingen använder du ett DIY-verktyg för planritningar, eller så beställer du ritningar från en ritningstjänst.

Program och app för situationsplaner

Skapa själv med ett program för planritningar

Du kan enkelt skapa ritningar själv, med hjälp av ett program för planritningar, och du behöver inte vara proffs för att skapa högkvalitativa ritningar. Du behöver oftast inte investera mer än ca 10 minuter av din tid för att lära dig programmet - sedan kan du skapa ritningar på nolltid.

Läs mer

Beställ planritningar utifrån blåkopia

Beställ situationsplaner från en ritningstjänst

Om du har en befintlig blåkopia eller skiss över platsen eller fastigheten, kan du använda en ritningstjänst för att få en professionell situationsplan. Skicka bara in skissen, så är planritningen klar nästa arbetsdag. De bästa tjänsterna erbjuder en lösning där du enkelt kan redigera även den slutliga planen.  

Läs mer


Så tyder du symbolerna i en situationsplan 

För att göra det lättare att läsa en situationsplan kan det vara bra att känna till några standardsymboler för situationsplaner.


Vanliga frågor om situationsplan(FAQ):


Situationsplan exempel

Här har vi samlat gott om situationsplan exempel som du kan få idéer ifrån och inspireras för ditt arbete med situationsplaner. Varje exempel innehåller 2D, 3D eller 360 graders vy. Våra situansplan exempel inkluderar hur, lägenheter, bakgårdar, kommersiella fastigheter, med mera.

Redo att upptäcka RoomSketcher?