Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsrum inspiration

Med RoomSketcher kan du enkelt planera och visualisera dina vardagsrumsidéer, samt få inspiration för inredning av ditt vardagsrum. Skapa din planritning, inred, dekorera och visualisera sedan i 3D. Ta gärna en titt på några av våra favoriter bland vardagsrumsidéer - samtliga är skapade i appen!

Blå accentvägg i vardagsrum

Lägg till en fondvägg

En fondvägg är ett enkelt sätt att skapa effekt i inredningen av vardagsrummet. Det kan dock vara klokt att vara lite försiktig, eftersom för mycket mönster eller alltför stark färg kan upplevas som störande. Välj den vägg som du vill ska få vara fokuspunkten i rummet, och lägg sedan till en färg eller tapet för att skapa din fondvägg. I det här vardagsrummet målade vi fondväggen i blått för att matcha den omgivande tapeten.

Vardagsrumsidéer - eldstad och inbyggd bokhylla

Rama in eldstaden i ditt vardagsrum

Du som har en eldstad kan rama in den med inbyggda hyllor. Det är ett utmärkt sätt att skapa en accentvägg i ett vardagsrum! Se till att hyllorna är lika stora för att skapa symmetri i rummet. I den här vardagsrumsdesignen använde vi öppna hyllor. Du kan också lägga till dörrar för att skapa inbyggd/dold förvaring längst ner. Ett par lampetter, en spegel eller en målning ovanför eldstaden sätter pricken över i:et. 

Exempel på mysiga vardagsrum - flera soffbord i grupp

Ett kluster av soffbord

Om du har många små bord men behöver ett soffbord, kan du försöka sätta ihop de små borden till en snygg enhet. Du kan använda ett par matchande bord eller gruppera soffbord i olika höjder för att skapa ett bord med flera höjder. Testa att blanda och matcha stilar, färger och former för att skapa en mysig vardagsrumsatmosfär.

Hemmakontor i vardagsrummet

Ta vara på outnyttjat utrymme i ditt vardagsrum

Har ditt vardagsrum ett outnyttjat utrymme som du skulle kunna inreda? Kanske ett hörn som är svårmöblerat? Ta vara på det, genom att lägga till ett inbyggt skrivbord och på så sätt skapa ett snyggt och funktionellt hemmakontor. Ett inbyggt skrivbord behöver inte vara vare sig komplicerat eller dyrt. Du kan själv skapa ett skrivbord som det i exemplet med några basföremål och en bänkskiva.

Idéer till vardagsrum - blå accentvägg

Testa en mörk väggfärg

En mörk väggfärg ger vardagsrummet ett djärvt lyft. Mörkare väggar skapar en intim och inbjudande känsla, och passar därför särskilt bra i vardagsrum, matrum och sovrum. När du använder en mörk färg på väggarna bör du hålla golv- och takytorna ljusare. Den mörkblå väggfärgen i det här vardagsrummet framhäver soffbordet och gör det till rummets fokuspunkt. Använd den här tekniken för att framhäva en möbel eller ett objekt som du tycker förtjänar att stå i rampljuset. 

Idéer till vardagsrum - blå soffa och tavelvägg

Skapa en tavelvägg i vardagsrummet

Det kan vara svårt att hitta tavlor som är tillräckligt stora för att passa över en soffa i vardagsrummet. Om tavlorna är för små, kan du med fördel skapa en tavelvägg. Gruppera mindre konstverk och foton för att skapa ett collage i galleristil. Lägg först ut dem på golvet för att hitta en passande layout innan du börjar hänga upp dem. En bra tumregel är att ha lika mycket utrymme mellan varje tavla.

Idéer till små vardagsrum - layout med möbler och dekorativa vägghyllor

Tänk vertikalt när du ska inreda ditt vardagsrum

När vi tänker på begreppet utrymme, tenderar vi att fokusera på golvyta. Men om taket inte är alltför lågt kan du tänka vertikalt och utnyttja väggutrymmet för förvaring. Testa med en snygg bokhylla eller ett par öppna vägghyllor som går omlott. Lägg till några dekorativa föremål som kan vara både snygga och funktionella i ditt vardagsrum. 

Fler idéer till vardagsrum inspiration och inredning

Vill du ha fler idéer för inredning av ditt vardagsrum? Du kan använda våra exempel som inspiration till att inreda ditt vardagsrum. Börja med att skapa en planlösning av ditt vardagsrum så att du kan planera inredning och skapa den perfekta layouten för vardagsrummet med RoomSketcher appen för heminredning.

Redo att upptäcka RoomSketcher?