Hoppa till huvudinnehåll

Inspiration för att inreda kök

Med RoomSketcher är det enkelt att testa dina köksidéer online. Börja med att skapa en planlösning av ditt kök, lägg till skåp och tillbehör och visualisera sedan i 2D och 3D. Få inspiration till ditt kök genom att kolla gärna in några av våra favoriter bland köksidéer - samtliga är skapade i appen!

Kök med hallonröda väggar

Förnya ditt kök med en ny, fräsch väggfärg

Ett enkelt, vitt kök blir som nytt med en ny väggfärg. Vi gav det här köket en ny fräsch look med en intensiv nyans av hallonrött på väggarna, för att framhäva skåpen och hyllplanen. När du använder en mörk färg på väggarna, kom ihåg att hålla golv och tak ljusare. Det skapar en visuell balans och förhindrar att rummet känns mindre.

3D-foto av ett kök med öppen planlösning i tropisk stil

Öppna upp köket för att skapa en kombinerad plats för att laga och äta mat

Om du har ett litet kök som är i anslutning till vardagsrummet kan du överväga att öppna upp det. Det är ett utmärkt sätt att utöka köket och ge ditt hem en modernare stil. Gör en stor öppning i väggen mellan vardagsrum och kök, eller riv ner väggen helt och hållet. Se till att rådgöra med en kunnig hantverkare innan du börjar. När du har skapat öppningen, kan du förlänga bänkskivan på rumssidan för att skapa en halvö. Lägg sedan till några sittplatser för att göra det till en inbjudande och trivsam plats att umgås på.

Inredningsidéer för kök - köksö med barstolar

Lägg till en köksö

Öppna vardagsrum har sina fördelar - bra ljus och en känsla av rymd. Men även ett öppet vardagsrum kräver lite eftertanke och organisation för att fungera bra. Lägg till en köksö för att skapa en naturlig avgränsning mellan köket och vardagsrummet utan att stänga av köket. I det här exemplet har vi använt ett bord, istället för ett skåp, för att skapa en ö. En “bordsö” är ett enkelt och billigt alternativ jämfört med en platsbyggd ö. Det ger ett luftigt intryck och är både snyggt och funktionellt. 

Köksidéer - accentvägg i rött kakel

Lägg till en fondvägg

En fondvägg är ett enkelt men effektivt sätt att förnya ett kök. Välj den vägg som ska vara rummets fokuspunkt, och lägg till en färg, kakel eller till och med sten för att skapa din fondvägg. I det här köket skapade vi en fondvägg med hjälp av röda glasplattor för att addera en färgklick utan att ta över hela rummet. Några roliga kökstillbehör i matchande färg sätter pricken över i:et. 

Köksidéer - förnya köket med ett stänkskydd i marmor

Kanske ett nytt stänkskydd?

Ibland är de bästa förändringarna de man inte ens tänker på. Till exempel att byta ut eller lägga till ett stänkskydd. Det här köket fick ett lyft med hjälp av ett stänkskydd i vit marmor. Marmor är lika praktiskt som vackert, och är därför ett utmärkt val för ett stänkskydd. Du kan skapa ett marmor-stänkskydd med hjälp av marmorkakel, väggplattor eller till och med marmorklinkers.

Köksskåp i tre våningar

Testa öppna hyllor

Om du har ett litet kök kan du överväga att ta bort överskåpen, och ersätta dem med öppna vägghyllor. Det ger ett modernt utseende och öppnar upp rummet visuellt. För att skapa ordning och reda på hyllorna och undvika att det ser stökigt ut, placera matchande tallrikar, skålar och glas tillsammans. Då blir det dessutom lättare att hitta dina saker.

Design med montgrön köksö

Varde ljus

Bra belysning i köket är A och O. En bra idé är att tänka igenom belysningen redan när du planerar din köksdesign. Se till att du har bra belysning där du står och lagar mat, och lägg till hängande lampor antingen ovanför köksön eller matplatsen. Ha en dimmer på pendellamporna, så att du kan justera ljusnivån efter behov och olika tider på dygnet.

Köksidéer - design av kök med matplats i köket

Snygg och funktionell förvaring

Om du är en av de lyckligt lottade som har ett stort kök med matplats kan du försöka placera lite förvaring nära matbordet. På så sätt kan du ha saker som servetter, bordstabletter och bestick nära till hands. Dessutom skapar det en avställningsyta för exempelvis serveringsfat under måltiderna. Om du väljer att lägga till ett sideboard, se till att inte belamra det med inredningsföremål, så att du faktiskt har utrymmet tillgängligt när det behövs.

2D- och 3D-planritningar av köksidéer för kök med matplats

Låt en matta definiera matplatsen 

En matta avgränsar matplatsen visuellt och absorberar även ljud. Köket är fullt av hårda ytor som förstärker och transporterar ljud. En matta fungerar som ljuddämpare och gör köket och matplatsen till en bekväm och inbjudande plats att umgås på.

IInspiration för att inreda ditt kök

Fler köksidéer hittar du nedan. Använd våra exempel som inspiration till att inreda ditt kök. Du kan skapa en planlösning, planera hur du ska inreda ditt kök eller renovera från grunden. Allt detta med RoomSketcher appen.

Redo att upptäcka RoomSketcher?